Nyheder

Motorisk udvikling

Børn som styrker motorikken

Måske kender du det fra din egen barndom. Man bliver fravalg af andre børn, eller også er man den der altid vælges til sidst. Dette er fordi barnet ikke kan klare sig på lige fod med alle andre børn. At blive holdt uden for fællesskabet og leg på denne måde er et nederlag for barnet og kan tage hårdt på barnet psykisk. Det er desværre noget mange børn oplever igen og igen og dette vil medføre at rækken af nederlag gør barnet usikker. Måske kan barnet reagere med tristhed, aggressivitet eller lukker sig inde i sig selv. Det er utrolig vigtigt som forældre at holde øje med dette. Ofte skyldes det barnets motoriske udvikling og det er vigtigt at man sætter ind når det kræves.

Motorikken har en væsentlig betydning for barnets trivsel og udvikling

Barnets motorik spiller en væsentlig betydning for barnets trivsel og udvikling. For de erfaringer barnet gør med sin egen krop, er grundlaget for udvikling, såvel som personlighed som intellekt. En god motorik er med til at give mod og selvværd. Hvis barnet er sikker i sine kropsbevægelser, har barnet nemmere ved at lege, spille bold, stå på rulleskøjter, cykle og på den måde oplever at have succes gennem legen. Successen er med til at give barnet mod og lyst til nye udfordringer og udfoldelser, som derved igen er med til at styrke motorikken. Barnets motorik har en væsentlig betydning på barnets indlæring. Det ses at børn med dårlig motoriske egenskaber er nødt til at bruge energi og koncentration på f.eks. blot at skulle sidde på stolen, holde blyanten. Er barnet motorisk fremme i skoene, kan barnet bedre fokusere sig på indlæring og høre efter i timerne og dermed få stor udbytte af sin skoletid.

Tidlig indsats er vigtig

Det er vigtigt allerede fra en tidlig alder at holde øje med barnets motoriske udvikling. Opdager du at barnet ikke er så motorisk i sin alder, er det meget vigtigt at gøre en indsats for at styrke det og få udviklingen den rigtige vej. Glem alt om at stå og tænk ”at det nok kommer hen af vejen”. Du er nødt til at tage hånd om problemet med det samme.

Den motoriske udvikling og alder hænger sammen

Mange børn træner motorikken helt af sig selv. Fra de allerede er omkring 4 måneder, vil barnet gribe efter genstande. Når barnet når halvårsalderen vil barnet kunne rulle fra ryg til mave og omvendt. I 10 måneders alderen vil barnet kunne skubbe sig frem, rejse sig på knæ, samt stå og vippe for at få en fornemmelse på balancen – og derved endelig snart kunne rejse sig og gå.

Selvom børns udvikling er meget individuel og tidpunkt for hvornår et barn begynder at kravle og gå, kan man tage udgangspunkt i følgende generelle beskrivelser af de finmotoriske og grovmotoriske færdigheder som et normalt for barnet i de forskellige aldre.

 

 • 1-2 måneder: Barnet bør kunne løfte hovedet når barnet ligger på maven.
 • 4 måneder: Kunne støtte på armene når barnet ligger på maven, samt gribe efter genstande.
 • 6 måneder: Rulle rundt og flytte ting fra hånd til hånd.
 • 8 måneder: Sætter sig op.
 • 9 måneder: Kan sidde sikkert uden at falde bag over, samt tage fra med armene. Barnet kan også pege.
 • 10 måneder: Barnet begynder at kravle og slår ting mod hinanden.
 • 12 måneder: Kan rejse sig op ved at støtte sig til ting.
 • 15 måneder: Kan begynde at gå uden støtte, kravle op ad trapper samt kan stable et par klodser.
 • 18 måneder: Begynder at kunne gå på trapper og kan stable 3-4 klodser.
 • 20 måneder: Begynder at kunne kaste med bold og kan tegne streger.
 • 2 år: Begynder at kunne løbe og åbne skruelåg.
 • 3 år: Kan hoppe med samlede ben, kan stå på et enkelt ben og kan begynde at tegne cirkler.
 • 4 år: Begynder at kunne hinke. Kan begynde at tegne tændstikmænd og klippe i papir efter en optegnet streg.
 • 5 år: Kan stå og oppe på et enkelt ben uden at støtte sig til noget. Kan gå op og ned af trapper ved benskift. Kan tage tøj på og af.
 • 6 år: Kan begynde at cykle. Kan binde sløjfer, smøre brød og knappe mindre knapper.
 • 7 år: Barnet begynder at kunne hoppe i sjippetov og balancerer som en voksen. Begynder at kunne skrive bogstaver og spise med bestik.

Motorisk legetøj

Hvis dit barn ikke rigtig følger den motoriske udvikling, vil vi anbefale dig, at du køber noget godt motorisk legetøj. Vi har samet en liste over produkter som styrker dit barns motorik. Produkterne er designet og udviklet til at barnet får en masse sjov, men samtidig styrker motorikken. Motorisk legetøj er utrolig vigtigt for at barnet kan udvikle sig korrekt og blive til et voksent velfungerende menneske. Sørg derfor for, altid at have noget godt legetøj som udfordrer og styrker barnet motoriske evner. Det kan godt betale sig!

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*