Nyheder

Brug af plaster – Sådan heler såret bedst

Alle fædre, mødre og pædagoger har mødt et grædende barn som lige er faldet. Barnet har slået sig og det bløder. Ofte kan man være i tvivl om hvad man skal gøre. Hvordan skal såret renses, skal der plaster på, skal barnet på skadestuen eller hvad skal man gøre?

I dette indlæg vil vi forsøge, at fortælle hvad der er det mest rigtige at gøre. Det aller vigtigste er egentlig blot, at man gør noget. Barnet må for gud skyld ikke gå med såret selv.

Skal såret have luft?

Som udgangspunkt nej. Et sår behøver ikke luft. Et sår på huden heler egentlig bedst ved, at være tildækket. Dette holder såret fugtigt og derved vokser de nye hudceller fra kanten og ind mod midten af såret hurtigst og bedst.

Når såret får luft sker der det, at såret tørrer ud og helingsprocessen bliver altså langsommere. Her oplever man, at der dannes en såkaldt ’sårskorpe’.

Heling af såret sker altså hurtigt når såret er tildækket ved hjælp af et stykke stof, klæde, bind eller blot et plaster.

Husk at rense

Kommer barnet til skade er det meget vigtigt, at såret bliver renset. Er der småsten, grus, sand eller andet i såret kan det give betændelse og smerte. Det er derfor meget vigtigt, at inden man giver et plaster på, renser såret godt og grundigt. Dette kan gøres med klorhexidin og/eller vand.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*