Nyheder

Brevkassen: Må man drikke energidrik under graviditeten?

Spørgsmål: 

Må man drikke energidrik under en graviditet?

Svar: 

Kigger man på indholdsfortegnelsen på de fleste energidrikke er der 2 ingredienser man skal være særlig opmærksom på. Disse to ingredienser er aspartam og koffein.

Koffein

Sundhedsstyrelsen anbefaler i deres folder ”Råd om mad og motion, når du er gravid”, at gravide begrænser deres koffeinindtag. I en energidrik er koffeinindholdet forholdsvis stort. Det anbefales at gravide kvinder maksimalt indtager koffein svarende til 3 kopper kaffe om dagen (330 mg). Det er stadig et tvivlspørgsmål om hvorvidt koffein giver spontan abort, misdannelser eller give en for tidlig fødsel. I en energidrik er der svarende til ca. 1/3 af en kop kaffe, så det er altså først aktuelt ved indtag i større mængder.

Aspartam

Aspartam (I nogle indholdsfortegnelser benævnt som nutrasweet og canderel) er et kunstigt sødemiddel som giver energidrikken en sød smag uden brug af sukker. Aspartam er mistænkt til at være kræftfremkaldende. Aspartam omdannes nemlig til såkaldte træsprit når det kommer ned i maven. Der findes dog ingen undersøgelser som underbygger dette. Der er dog en dansk undersøgelse som beviser, at der er en risiko ved tidligere fødsels ved at indtage drikke sødet med kunstigt sødestof som aspartam – dette gælder også cola light, cola zero osv. med stoffet. Ikke kun energidrikke. Der er altså hele 78% større risiko for at føde for tidligt ved indtag af en liter eller mere om dagen. Det anbefales derfor ikke at drikke light sodavand og energidrikke men kun drikke som ikke er søddet kunstigt.

Energidrikke er ikke en del af en normal kost og det anbefales derfor ikke. Tager man alligevel en energidrik sker der intet ved dette. Det er mere vigtigt, at være obs på de kunstige sødestoffer i sodavand og energidrikke – men tager man en energidrik med sukker er aspartamindeholdet lig nul.

Har du et spørgsmål?

Har du selv et spørgsmål skal du endelig ikke tøve med at sende os en email. Ønsker du at være anonym er dette helt fint – vi udgiver ingen navne i vores brevkasse. Send os en email til kundeservice@babytoys.dk – mærk denne e-mail med “Brevkassen”. Så vil din mail blive videresendt direkte til vores faste eksperter.

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*